TURUL ROMÂNIEI LA CICLISM 2022

6 Septembrie- 11 Septembrie

Istoric

Originile Turului României datează de la începutul secolului trecut când, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat, în august 1910, Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima competiție ciclistă națională – Turului României, supranumit și „Mica Buclă”, pe o distanță de 1026 de kilometri, împărțiți în 7 etape. Pentru că a fost organizată cu pauze – cea mai notabilă de 10 ani, între 1936-1946 – competiția a ajuns de-abia la ediția 55, deși au trecut 88 de ani de la lansare. Ediția a 45-a (din 2008) a fost prima ediție care a figurat în calendarul Federației Internaționale de Ciclism.

Din 2019, Auchan Retail România este partener principal al Turului României, ca parte a unei colaborări de lungă durată demarată cu Federația Română de Ciclism. Prin acest parteneriat, ne implicăm activ în dezvoltarea sportului în România, continuând astfel programele de responsabilitate dedicate societății românești.

Ediția din acest an

Turul României 2022 se va desfășura în perioada 6-11 septembrie pe un traseu de aproximativ 850 km care pornește din Satu-Mare și trece, înainte de a ajunge la București, prin Bistrița, Târgu-Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș.

Anul acesta deja și-au confirmat participarea 22 de echipe profesioniste din Spania, Columbia, China, Irlanda, Polonia, Cehia, Italia, Austria, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, printre care și echipa pro-continentală CAJA RURAL, aflată pentru prima dată în România.

În competiție sunt înscrise și echipele naționale ale României și Bulgariei, precum și toate cele trei echipe continentale din România: MENTORISE ELITE TEAM CFX, GIOTTI VICTORIA SAVINI DUE și TEAM NOVÁK.

În cadrul competiției vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roșu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) și tricoul albastru (cel mai bun român).

Pentru a încuraja atât mersul pe bicicletă, cât și ciclismul profesionist, Turul României va fi completat și anul acesta de curse pentru micii amatori în orașele Satu Mare, Bistrița, Târgu Mureș, Făgăraș, Curtea de Argeș și București. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani vor avea ocazia să ia parte la competiții adiacente, special dedicate acestora. Peste 450 de copii au participat în 2021 la competițiile dedicate organizate anul trecut în trei orașe.

Unde poți urmări Turul României?

Pentru prima dată în istorie, ciclismul și peisajele românești vor fi urmărite de peste 100 de milioane de oameni: Turul României va fi transmis în 50 de țări prin intermediul Eurosport.

Turul României 2022 va fi transmis în direct pe canalul TV Sport Extra, precum și online, pe site-ul www.turulromaniei.ro și pe paginile de Facebook Turul României și Auchan. De asemenea, retrospectiva fiecărei etape va fi transmisă zilnic, în perioada competiției, pe TVR 1 și Digi Sport.

Dacă te afli în orașele prin care trece caravana anul acesta, te invităm să susții cicliștii în punctele de start și finish de pe traseul competiției.

Turul României va debuta cu o cursă-prolog în Satu Mare, pe data de 6 septembrie, aceasta fiind urmată de 5 etape:

 • 5 septembrie – Satu Mare
  Cursa copiilor: între 15:30 – 17:40, în Piața Libertății
  6 septembrie – Satu Mare
  Start cursă Prolog: de la ora 17:00, din Piața Libertății
  Sosire cursă Prolog: de la ora 19:30, în Piața Libertărții
 • 7 septembrie – Etapa 1
  Start Etapa 1: de la ora 12:00, din Satul Mare – Piața Libertății
  Cursa copiilor: între 15:00 – 17:00, în Bistrita – Piața Centrală
  Sosire Etapa 1: 17:30, în Bistrita – Piața Centrală
 • 8 septembrie – Etapa 2
  Start Etapa 2: de la ora 12:00, din Bistrița – Piața Centrală
  Cursa copiilor: între 15:00 – 17:00, în Târgul Mureș – Primărie
  Sosire Etapa 2: 16:30, în Târgul Mureș – Primărie
 • 9 septembrie – Etapa 3
  Start Etapa 3: de la ora 12:00, din Târgul Mureș – Primărie
  Cursa copiilor: între 14:00 – 16:00, în Făgăraș – Cetatea Făgărașului
  Sosire Etapa 3: 16:30, în Făgăraș – Cetatea Făgărașulu
 • 10 septembrie – Etapa 4
  Start Etapa 4: de la ora 11:00, Cristian – Piața Libertății
  Cursa copiilor: între 12:00 – 14:00, în Cristian – Piața Libertății
  Sosire Etapa 4: 16:30, Curtea de Arges – Complex Muzeal Curtea Domnească
 • 11 septembrie – Etapa 5
  Start Etapa 5: de la ora 11:00, București – Alveola Kiseleff, lângă Piața Victoriei
  Sosire Etapa 5: 14:00, Piața Kiseleff, lângă Piața Victoriei
  Cursa copiilor: între 15:30 – 17:30, în Bucuresti – Rond Kiseleff

Despre Turul României 2021

Cea de-a 54-a ediție a Turului României s-a derulat în intervalul 31 august – 5 septembrie 2021 și a reunit 16 echipe, cu peste 100 de cicliști din 10 țări, care au pedalat pe un traseu de peste 800 km.

Competiția a debutat cu o cursă prolog la Timișoara, iar ulterior caravana ciclistă a parcurs 5 etape pe rutele: Timișoara – Deva, Deva – Păltiniș, Sibiu – Poiana Brașov, Brașov – București și, nu în ultimul rând, etapa finală – circuitul de la București.

Marele câștigător al ediției precedente a fost ciclistul polonez Jakub Kaczmarek, el fiind cronometrat la finalul celor cinci etape cu timpul de 18 ore, 21 de minute şi 19 secunde.

De asemenea, cicliștii amatori au avut ocazia să participe la renumita competiție King of the Mountain care a avut loc la Păltiniș, iar peste 450 de mici cicliști au participat la cele 3 curse adiacente dedicate lor organizate în Timișoara, Deva și București.

Fii parte din Caravana Oficială a Turul României 2022

Toamna aceasta, mai exact în perioada 3 – 11 septembrie 2022, poți face parte din caravana oficială a Turului României.

Dacă dorești să trăiești emoțiile concursului alături de cicliști de top din Europa și, totodată, să redescoperi o parte dintre cele mai frumoase zone ale țării, Auchan, partenerul principal al competiției, oferă 5 autorulote complet echipate, alături de vouchere pentru carburant și mâncare, pentru a fi utilizate timp de 8 zile, pe traseul Turului României.

Pentru a câștiga unul dintre cele cinci premii* este necesar să:
– deții** un card MyCLUB Auchan
– să trimiți, între 11 iulie – 15 august 2022, un mesaj de participare pe adresa concurs@auchan.ro

 • Premiile se acordă în vouchere, conform regulamentului. Mai multe detalii găsiți în regulamentul concursului disponibil aici sau în magazine.
 • în cazul în care nu ai card MyCLUB Auchan, e foarte simplu să ți-l faci în magazine sau pe auchan.ro

Sponsori Turul României

Sponsori