Auchan, desemnat unul dintre cei 5 campioni nationali la protejarea apei de catre Guvernul Romaniei, prin Departamentul de Dezvoltare Durabila

Auchan, desemnat unul dintre cei 5 campioni nationali la protejarea apei de catre Guvernul Romaniei, prin Departamentul de Dezvoltare Durabila

Publicat pe 10.01.2023

În cadrul Galei Dezvoltării Durabile din 2 ianuarie 2023, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a premiat cinci „campioni” în domeniul utilizării cu înțelepciune a apei, din toate domeniile economice, instituționale și sociale. Auchan România a fost desemnat câștigător la secțiunea societăți comerciale, indiferent de domeniul de activitate, pentru programul de colectare și reciclare a uleiului alimentar uzat. Competiția face parte dintr-un amplu program de conștientizare și informare privind cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă înscrise în Agenda 2030.

Pentru desemnarea proiectelor câștigătoare, juriul a avut în vedere calitatea proiectelor de a fi colaborative, beneficiul public adus de acestea, creativitatea, replicabilitatea şi vizibilitatea proiectelor, precum și capacitatea de a genera continuitate. Concursul reprezintă un demers prin care instituția își propune să identifice organizațiile care dovedesc atenție la problemele delicate ale societății și care derulează acțiuni în domeniul sustenabilității, câștigătorii acestei ediții derulând proiecte de succes ce pun în valoare apa sau care urmăresc obiective de sustenabilitate în domeniul apei.

Programul de Colectare și Reciclare a Uleiului Alimentar Uzat, lansat de Auchan România în octombrie 2019, a mobilizat până la finalul anului 2022 peste 395.000 de consumatori casnici care au adus în punctele de colectare un total de peste 540.000 de litri de ulei alimentar. Astfel, peste 500 de miliarde de litri de apă au fost salvați de la contaminare, consumatorii evitând aruncarea uleiului în locuri nepotrivite, precum canalizarea, unul dintre cele mai comune și poluante obiceiuri.

Conceput ca un demers de responsabilizare, programul de Colectare și Reciclare a Uleiului Alimentar Uzat își propune să contribuie la eliminarea efectelor dăunătoare pe care uleiul aruncat necorespunzător le are asupra solului și apelor, precum și la apariția unor costuri suplimentare pentru întreținerea și curățarea stațiilor de epurare.

„Suntem încântați să vedem cum numărul clienților care se implică activ în inițiativele noastre de economie circulară crește semnificativ de la an la an. Dacă după primul an de la debutul proiectului număram 68.000 de consumatori implicați în acest program, în prezent numărul lor a crescut de peste 5 ori. Le suntem recunoscători tuturor clienților pentru implicare și le mulțumim partenerilor noștri, Aqua Carpatica și Fairy pentru susținere. Suntem încrezători că numărul consumatorilor va crește și anul acesta, în paralel cu cantitățile de ulei reciclat, continuând astfel eforturile comune de prevenire a poluării”, a declarat Corina Dospinoiu, Responsabil CSR în cadrul Auchan Retail România.

Cantitatea de ulei alimentar salvat reprezintă evitarea poluării a miliarde de litri de apă, iar acest lucru înseamnă un mediu mai curat și mai sănătos pentru milioane de cetățeni din România. Efectele depozitării necorespunzătoare a deșeului de ulei de gătit uzat au fost înțelese de comunitatea clienților Auchan, aceștia fiind dispuși, în număr mare, să-și schimbe comportamentul de consum într-un mod mai responsabil și mai ecologic. Totodată, evitarea aruncării necorespunzătoare a uleiului le aduce acestora în mod direct și economii în ceea ce privește cheltuielile pentru întreținerea sistemelor de canalizare.

Auchan susține și promovează sustenabilitatea și grija față de mediul înconjurător și desfășoară constant acțiuni de conștientizare a unui consum responsabil, realizând de-a lungul timpului o serie de proiecte de mediu, de reciclare, eliminare a plasticului și economie circulară, pe întreg lanțul valoric, prin care își propune să contribuie la un viitor mai bun și mai sustenabil.