Echipa Măcelari de Elită, susținută de Auchan, marchează un debut extraordinar la competiția mondială a măcelarilor de la Paris

Echipa Măcelari de Elită, susținută de Auchan, marchează un debut extraordinar la competiția mondială a măcelarilor de la Paris

Echipa „Măcelari de Elită”, susținută de Auchan, a reprezentat România la competiția World Butchers’ Challenge 2025, desfășurată între 30-31 martie la Paris, alături de măcelari din alte 13 țări.

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.

Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș).

Cei șase „Măcelari de Elită” au fost susținuți puternic din tribune de colegii lor Cătălin Angheru (antreprenor, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj, precum și de suporteri veniți special din țară pentru această competiție.

Adversarii României în acest concurs au fost Australia, Belgia, Brazilia Canada, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Franța, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii.

Timp de trei ore și jumătate, măcelarii români au tranșat și transformat patru tipuri de carne (vită, porc, miel și pui) în nu mai puțin de 120 de preparate spectaculoase. Atmosfera competiției a fost intensă, iar presiunea uriașă, dar echipa României a reușit să rămână concentrată și să lucreze unitar.

Am colaborat toți foarte bine pe întreg parcursul concursului și îi felicit pe colegii mei pentru că au dat totul. Am făcut o echipă grozavă împreună. Sunt sigur că nu ne-am făcut de râs. Am vrea un loc pe podium, dar știm că nu e ușor – toți ceilalți sunt foarte buni, consacrați, cu experiență de 20 de ani. Noi abia am venit acum. Dar nu am venit aici să plecăm acasă imediat. Am venit să punem bazele unei echipe serioase, puternice. Deja mă gândesc la următorul mondial, unde o să facem totul mult mai bine, mai ales că acum avem experiență”, a spus căpitanul echipei Gabriel Arghir.

Aflați la prima participare la acest campionat mondial, măcelarii români au impresionat publicul și organizatorii atât prin execuția produselor, cât și prin originalitatea mesei de prezentare. De altfel, și adversarii au remarcat performanța echipei României. „Sunteți surpriza plăcută a competiției. Noi, la prima participare, am fost sub voi azi. Și la a doua participare am câștigat”, le-a spus românilor după concurs Dirk Freyberger, căpitanul Germaniei, campioana en titre.

În timp ce măcelarii români au valorificat la maximum și carnea și timpul, Cosmin Moldovan, inițiatorul proiectului „Măcelari de Elită” și președinte al Fundației Ștefan Moldovan, a jurizat celelalte echipe aflate în concurs.

A fost o competiție de foarte înalt nivel în care echipele europene au făcut diferența. Au dovadă de foarte multă creativitate, de combinație a gusturilor și culorilor, fără să mai pun la socoteală tăieturile precise și modul în care au valorizat fiecare bucată de carne sau de os. Regulamentul nu mi-a permis să jurizez echipa României, dar din punctul meu de vedere am avut cel mai frumos display. Băieții noștri au terminat la timp și au pus pe masa de prezentare toate produsele pe care și le-au programat în antrenamente”, a spus Cosmin Moldovan.

Câștigătorii competiției vor fi anunțați marți, 1 aprilie, în cadrul galei de închidere a World Butchers’ Challenge 2025. Indiferent de rezultat, România a demonstrat că are un loc binemeritat în elita măcelarilor mondiali și suntem mândri pentru că am putut fi alături de echipa „Măcelari de Elită” în această competiție mondială de prestigiu.

Talentul, pasiunea și munca lor ne inspiră și ne arată că măcelăria este o artă care merită recunoscută la cel mai înalt nivel. Participarea României la World Butchers’ Challenge 2025 este un moment istoric, iar performanța echipei noastre demonstrează că suntem pregătiți să ne facem remarcați.

Proiect inițiat de Fundația „Ștefan Moldovan”

Parteneri strategici: Auchan și BCR

Parteneri principali: Moldovan, Top Chef Măcelar, CarnEXPO, Industria Cărnii, AgroTransilvania Cluster, Carmangeria Ozana, Zimbria, Petry, Ria Do Trading, RBC, Salesianer, Monceanu Inocasings, Solina, Raitar, Diana

Parteneri: Ion Moș, Emerson Technik, Rottaprint, Marchand, TESTO, Oscartielle, Renania, Abatorro, Avastar, Crainic Prodimpex și Carmic Impex, Breasla măcelarilor din Târgu Mureș

Parteneri instituționali: Consiliul Județean Cluj, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”, APAR