Dovlecei pane

Dovlecei pane – preparat sănătos și plin de savoare ce merită să fie încercat

Dovleceii pane sunt un fel de mâncare delicioasă, dar și versatilă care merită cu siguranță să fie încercată din mai multe motive. Atunci când prepari dovlecei pane la cuptor cu cașcaval, aceștia capătă un exterior crocant, de culoare auriu-maro, păstrându-și în același timp interiorul fraged. Dovlecelul are o aromă subtilă care se potrivește bine cu numeroase condimente și sosuri dip, făcându-l un aperitiv, o gustare sau chiar un fel principal vegetarian pe placul multora.
Mai mult decât atât, rețeta de dovlecei pane la cuptor este relativ ușor de preparat și nu necesită multe ingrediente. Indiferent dacă ești sau nu un fan al acestor legume, merită să încerci preparatul.

Cuprins:

  1. Dovlecei pane – ingredientele necesare pentru un preparat delicios
  2. Dovlecei pane la cuptor – pașii de urmat spre o rețetă reușită
  3. Rețetă de dovlecei pane – garnitura perfectă la numeroase feluri principale

1. Dovlecei pane – ingredientele necesare pentru un preparat delicios

Pentru a pregăti acest fel de mâncare gustos, este necesar să ai la îndemână câteva ingrediente. Din fericire, numărul acestora este mic și sunt și foarte ușor de procurat.

  • câțiva dovlecei pe care să îi tai felii subțiri (poți opta și pentru alte legume proaspete pe care să le coci odată cu dovleceii);
  • 2 ouă întregi;
  • aproximativ 2 linguri de făină (sau mai mult, în funcție de câți dovlecei vrei să prepari);
  • pesmet în aceeași cantitate ca făina;
  • puțin ulei de floarea-soarelui ori de măsline;
  • sare.

Desigur, în funcție de preferințele tale, ai posibilitatea de a aborda și alte rețete culinare de dovlecei pane, inclusiv variantele în crustă de mălai sau cu mujdei de usturoi. Din fericire, nu sunt mari diferențe între rețeta de bază și cele nou adaptate.

2. Dovlecei pane la cuptor – pașii de urmat spre o rețetă reușită

Primul pas în pregătirea rețetei pentru dovlecei pane este preîncălzirea cuptorului la 200°C și selectarea tăvii cu hârtie de copt. Cât lași cuptorul să se încălzească, te poți ocupa de dovlecei și de celelalte legume pe care vrei să le coci. Acestea trebuie să fie tăiate rondele nu foarte groase.

În paralel, bate albușul și gălbenușul de la ouă într-un vas mic. Mai pregătește câte un bol pentru făină și pesmet. Ulterior, toate rondelele de legume trebuie trecute prin făină, ou și pesmet, după care pot fi așezate în tava de copt. Peste legumele pregătite poți presăra puțin praf de sare și ulei de care preferi, care să le ajute să se rumenească mai bine și să capete un gust mai aromat.

În mod obișnuit, dovleceii ar trebui să stea la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute, însă este recomandat să îi verifici pentru a-i întoarce de pe o parte pe cealaltă, dacă este necesar. După acest timp, sunt gata de servit.

3. Rețeta de dovlecei pane – garnitura perfectă la numeroase feluri principale

Rețeta de dovlecei pane la cuptor este potrivită pentru vegetarienii care doresc să își diversifice meniul, dar și pentru iubitorii de legume care încearcă noi combinații.
Dovleceii pane nu doar că sunt foarte ușor și rapid de preparat, dar sunt versatili și pot fi îmbinați cu o multitudine de alte alimente. De exemplu, ai posibilitatea de a presăra puțină brânză sau cașcaval ras pe deasupra rondelelor după ce au fost puse la cuptor ori pot fi coapte concomitent cu roșii feliate ori cu câteva cherry.

Mai mult decât atât, dovleceii pane pot fi savurați alături de o felie de pâine prăjită și cremă de brânză ori perle. Aceștia pot servi și rolul de garnitură la o mulțime de feluri principale. În acest sens, carnea de pui sau cea de porc, iar dacă vrei să te bucuri de un gust puternic, ai posibilitatea de a prepara și un sos de mujdei de usturoi. O altă variantă este sosul de smântână ușor acră cu mărar tocat mărunt pe care să îl folosești pe post de dip pentru rondele. Nu în ultimul rând, nimic nu se compară cu o mămăligă proaspăt pregătită cu un sos de usturoi și câteva rondele de dovlecel pane.

Suntem siguri că am reușit să îți stârnim interesul și te-am provocat să încerci această rețetă de dovlecei pane la cuptor foarte simplă și gustoasă. În cel mai scurt timp vei reuși să satisfaci chiar și cele mai pretențioase papile gustative!

Sursa foto: freepik.com; unsplash.com