Tartă cu afine și cremă de lămâie și vanilie

Bonjurică, bonjurică! Filierele de la Auchan ne aduc pe masa din bucătărie ingrediente de cea mai bună calitate, urmărite îndeaproape de la cultivare și tocmai până ajung în magazine pentru ca noi să beneficiem de produse autentice și sănătoase. Acum de vom ocupa de afine cu care vom face un desert fin, o tartă cu parfum de lămâie și vanilie. Afine de filieră de la Auchan și tarta de la Exarhu. Asta da combinație de neratat!

Ingrediente

Aluat de tartă
225 g unt
150 g zahăr
4 gălbenușuri mari (120 g)
4 linguri de apă rece
110 g făină de mălai
335 g făină albă
Un praf de sare fină

Sos de afine
200 g afine
70 g zahăr

Cremă de lămîie și vanilie
110 ml lapte 1,5%
320 smântână lichidă
1 linguriță extract vanilie
1 lămâie, coaja rasă
6 gălbenușuri
80 g zahăr
3 g foi gelatină înmuiate în apă rece

Asamblarea
300 g afine, coajă de lămâie

Adaugă ingredientele în coș

Mod de preparare

Aluat de tartă
Se bate untul cu zahărul până se albește. Se adaugă treptat gălbenușurile amestecate în prealabil cu apa. Sarea și cele două tipuri de făină se amestecă și se cern. Apoi se amestecă ușor, cu o spatulă, cu compoziția. Aluatul nu trebuie frământat. Se adună într-o formă cilindrică, se trage în folie și se lasă la rece jumătate de oră.

Sos de afine
Se gătesc împreună la foc mic, până când afinele se dizolvă în sos. Se reduce până la o consistență densă. Se blendează și se strecoară. Dacă e prea dulce, se mai adaugă suc de lămâie. Se răcește.

Cremă de lămîie și vanilie
Laptele, smântâna, coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie se aduc la fierbere împreună. Se acoperă și se lasă să se infuzeze. Gălbenușurile se bat cu zahărul. Compoziția de lapte se pune la loc pe foc și se integrează treptat gălbenușurile, amestecând constant. E bine să folosiți un termometru. Când crema ajunge la 79 de grade Celsius, o luați de pe foc. Scurgeți bine de apă gelatina, o dizolvați în cremă, strecurați totul și puneți la răcit, acoperind suprafața cu folie de plastic, ca să nu apară o crustă neplăcută. Când s-a răcit, puteți transfera crema într-un poș și o păstrați la rece, în continuare.

Cojile de tartă
Cuptorul se încinge la 160 de grade Celsius. Aluatul se întinde într-o foaie de 3 mm grosime. Se pune preferabil în forme de tarte mai mici, pentru porții individuale. Sau într-o formă clasică. Doar că trebuie observat cu mai multă atenție timpul de copt pentru forma mai mare. După ce e pus în forme, se acoperă cu folie și cu boabe de fasole. Se coace cam 10 minute. Se dezvelește și se mai lasă până devine auriu. Aici puteți să îl ungeți cu un pic de gălbenuș și să îl mai lăsați un pic în cuptor. Formele se lasă la răcit.

Asamblarea
Formele se ung cu un pic de sos. Se lasă în frigider 10 minute. Se umplu cu cremă și se mai lasă 20 de minute la frigider. Se ornează cu afine, extra sos și coajă de lămâie.

Ai putea încerca și...

Midii cu sos Roquefort și verdeață
află mai multe
Supă exotică de păstrăv, de la noi din Asia
află mai multe
Antricot cu sos bun și chips de mămăligă
află mai multe