Friptura de porc la cuptor

Friptura de porc la cuptor: un preparat clasic care poate fi mereu perfecționat

Friptura de porc la cuptor este un fel de mâncare delicios și sățios, potrivit pentru orice ocazie. Această metodă de gătire îi permite cărnii să se gătească uniform, menținându-și frăgezimea și aroma. Dacă dorești să afli cum se face friptura de porc la cuptor, te afli în locul potrivit! În acest articol vom discuta despre rețete de friptură de porc la cuptor care vor avea diferite grade de dificultate, dar toate se vor bucura de un succes răsunător din partea familiei și a musafirilor.

Cuprins:

  1. Rețetă de friptură de porc la cuptor – cei mai simpli și ușor de urmat pași
  2. Friptură la cuptor de porc mistreț – descoperă o aromă extrem de rafinată
  3. Rețeta de friptură de porc la cuptor preferată de germani – Schweinebraten
  4. Friptura de porc la cuptor – rețeta pe care oaspeții tăi o vor adora

1. Rețetă de friptură de porc la cuptor – cei mai simpli și ușor de urmat pași

Pentru a începe cu începutul, vom discuta și vom învăța cea mai simplă variantă de friptură la cuptor. Un aspect extrem de important de luat în considerare este următorul: dacă vrei să te bucuri de un preparat de senzație, trebuie să cumperi carne de porc de bună calitate, atunci nu vei avea nevoie de alte artificii culinare, cum ar fi sosuri extravagante sau arome foarte puternice. Elementele imperios necesare vor fi cele de bază.

Ingrediente:

  • 1,5 kg de carne de porc (file de porc, muÈ™chiuleÈ› sau pulpa de porc);
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 căței de usturoi, tocaÈ›i;
  • 1 linguriță de sare;
  • 1 linguriță de piper negru măcinat;
  • 1 lingură de boia dulce;
  • 2 frunze de dafin;
  • 1 ceapă mare, tăiată cubuleÈ›e.

Preparare:
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se așază carnea într-o tavă de cuptor și se unge cu uleiul de măsline.

Se amestecă usturoiul, sarea, piperul, boiaua dulce și frunzele de dafin într-un bol mic. Se freacă amestecul peste carne, asigurându-te că este acoperită uniform. Se adaugă ceapa tăiată cubulețe în tava de cuptor.

Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor. Se lasă la copt timp de aproximativ 1 oră și 30 de minute. După acest interval de timp se îndepărtează folia de aluminiu și se continuă procesul de coacere al fripturii de porc încă 30 de minute, sau până când este frumos rumenită.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 10 minute înainte de a o tăia și de a o servi. Ceapa poate fi folosită drept garnitură sau topping pentru un piure de cartofi, deoarece va fi aromatizată cu toate gusturile ce s-au scurs din carne în timpul gătitului.

2. Friptură la cuptor de porc mistreț – descoperă o aromă extrem de rafinată

Această rețetă este pentru cei cu o paletă gustativă mai rafinată, deoarece carnea de porc mistreț va fi plină de arome, cu un amestec deosebit de rozmarin și cimbru și va fi glazurată cu miere și merișoare proaspete. Acesta este un preparat ideal pentru o cină festivă sau o ocazie specială în familie, sau, de ce nu, dacă vrei să îți impresionezi prietenii cu dexteritatea ta în domeniul gastronomiei.

Ingrediente:

  • 1,5 kg pulpă de mistreÈ› fără piele;
  • 1 ½ linguriță cimbru uscat;
  • 1 ½ linguriță rozmarin uscat;
  • sare È™i piper, după gust;
  • 3 căței mari de usturoi, curățaÈ›i È™i tocaÈ›i;
  • 2 ½ linguriță ulei de sâmburi de struguri;
  • 3 È™alote (cepe franÈ›uzeÈ™ti) medii, curățate È™i tocate;
  • 2 morcovi mari, curățaÈ›i È™i tăiaÈ›i cubuleÈ›e;
  • 350 ml vin roÈ™u, sec sau demisec;
  • 400 ml supă de carne;
  • 3 roÈ™ii medii, curățate È™i tăiate cubuleÈ›e;
  • 4 linguriÈ›e miere lichidă;
  • 300 g meriÈ™oare;
  • 200 ml smântână.

Preparare:

Se freacă pulpa de mistreț cu sare, piper, rozmarin, cimbru, cubulețe de usturoi și uleiul. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte, pentru a permite aromelor să iasă din condimente și să pătrundă carnea. A doua zi, pune totul laolaltă într-o tavă de copt (capacitate 6 l).

Adaugă cubulețele de ceapă și morcov, se pune tava pe plită și se prăjește carnea cu ceapa și morcovii de jur împrejur. Se întoarce carnea de mai multe ori. Se adaugă vinul roșu și supa de carne. Se adaugă bucățile de roșii. Se unge carnea pe deasupra cu miere.

Se acoperă tava cu o folie de aluminiu (dacă nu are capac de ceramică) și se gătește în cuptorul preîncălzit la 180°C, căldura fiind setată să vină și de sus și de jos, timp de aproximativ 2 ore (în funcție de grosimea fripturii). NU se întoarce friptura!

Când carnea devine fragedă, se scoate friptura de mistreț din cuptor, se îndepărtează oasele și se păstrează carnea la cald.

Pentru sos, se amestecă legumele gătite și sucul lăsat de friptură rezultat cu merișoarele și se pasează cu un blender vertical. Se adaugă smântâna. Se pune sosul într-o tigaie de mici dimensiuni și se aduce din nou la punctul de fierbere pentru scurt timp, se condimentează cu sare și se servește cu carnea.

3. Rețeta de friptură de porc la cuptor preferată de germani – Schweinebraten

Acest fel de mâncare clasic german se bazează pe contrastul dintre carnea savuroasă, fragedă atunci când o străpungi cu furculița, și o crustă crocantă și fragedă de șoric de porc, aromată cu chimion, chimen și semințe de muștar. Merită să cauți un umăr de porc dezosat, cu un strat de grăsime frumos și uniform, care este cheia acestui fel de mâncare.

Ingrediente:

  • 3 tulpini de praz medii;
  • 1 umăr de porc dezosat, de preferință cu un strat de grăsime frumos È™i uniform;
  • 1 lingură de seminÈ›e de chimion;
  • 2 linguriÈ›e de seminÈ›e de chimen;
  • 1 lingură de seminÈ›e de muÈ™tar brun;
  • 2 linguriÈ›e de boia iute;
  • 1 lingură plus 2 linguriÈ›e de sare mare;
  • 2 ½ linguriÈ›e de piper negru;
  • 1 kilogram de cartofi galbeni;
  • 1 ceapă galbenă mare, tăiată în felii de 1,5 cm;
  • 3 morcovi mari, tăiaÈ›i în bucăți de 1,5 cm;
  • 3 rădăcini de păstârnac mari, tăiate în bucăți de aproximativ 1,5 cm;
  • 2 cutii de bere germană neagră (de tipul Märzen, dunkel sau bock);
  • 2 linguri de unt nesărat;
  • 2 linguri de făină.

Preparare:

Se taie și se aruncă vârfurile de culoare verde închisă de la praz. Se clătește bine prazul sub apă rece pentru a îndepărta tot praful. Se taie prazul în rondele de 1 cm. Se pun deoparte.

Cu un cuțit ascuțit se crestează grăsimea de porc în formă de cruce, fără a se adânci mai mult de 0,5 cm în grăsime. Se lasă deoparte, neacoperită, la temperatura camerei, într-o tavă de prăjit prevăzută cu un grătar.

Se prăjesc semințele de chimion și cele de chimen într-o tigaie mică la foc mediu, amestecând des, până se prăjesc și încep să elibereze aromele, timp de 4 până la 5 minute. Se transferă într-un bol mic; se lasă să stea până se răcesc complet, aproximativ 5 minute.

Amestecul de semințe răcit și semințele de muștar se macină până se obține o pulbere grosieră, aproximativ 10 secunde. Se transferă înapoi în castronul mic și se adaugă paprika, 1 lingură de sare și 1 1/2 linguriță de piper; se amestecă până se combină. Se freacă amestecul uniform peste umărul de porc pentru a-l acoperi complet și se poziționează pe grătarul din tava de copt, cu stratul de grăsime în sus. Se lasă să stea la temperatura camerei, neacoperită, timp de 1 oră. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se coace carnea de porc, neacoperită, până când aceasta devine maro-auriu intens și termometrul de carne introdus în cea mai groasă porțiune a cărnii de porc înregistrează 40°C; aproximativ 1 oră. Se scoate cu grijă tava din cuptor și se mută grătarul cu carnea de porc pe un fund de lemn suficient de mare (va intra din nou în cuptor în scurt timp). Se pun 2 linguri din grăsimea de porc topită din tava într-un castron mare; se adaugă cartofii, ceapa, morcovii, păstârnacul, prazul, 1 linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper și se amestecă pentru a le acoperi.

Se aranjează amestecul de legume în tava de copt în jurul cărnii de porc; se toarnă berea peste legume. Se poziționează carnea de porc peste legume și se pune din nou tava în cuptor; se gătește totul, neacoperit, la 180°C, ungând carnea de porc cu amestecul de bere din tava de copt la fiecare 30 de minute, până când un termometru introdus în cea mai groasă porțiune a cărnii de porc înregistrează 75°C și legumele sunt moi și aurii. Dacă te întrebi cât se ține friptura de porc la cuptor, va mai fi aproximativ încă 1 oră și 30 de minute până la 1 oră și 45 de minute.
Se scoate cu grijă tava de prăjit din cuptor; se transferă friptura de porc pe un platou. Folosind o lingură de servit, se transferă legumele pe platoul, în jurul cărnii de porc; se păstrează amestecul de bere din tava de prăjit. Se acoperă doar carnea de porc cu folie de aluminiu; lăsând-o să se odihnească la temperatura camerei 15 minute.

Între timp, se îndepărtează și se aruncă grăsimea din sucul din tava de copt. Se toarnă sucul de la friptură printr-o strecurătoare cu ochiuri fine într-un bol mediu.

Se topește untul într-o cratiță medie la foc mediu. Se adaugă făina; se gătește, bătând constant, până când amestecul devine auriu și aromat, aproximativ 3 minute. Se adaugă sucul strecurat din bol și se amestecă până se combină bine. Se aduce sosul la punctul de fierbere, la foc mediu, bătând constant. Se reduce focul la mediu-mic; se fierbe la foc mic, amestecând ocazional, până când se îngroașă; aproximativ 5 minute. Se amestecă restul de 1 linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper.

Adăugând sosul, acest preparat devine un deliciu culinar!

4. Friptura de porc la cuptor – rețeta pe care oaspeții tăi o vor adora

Acesta este un preparat suficient de rapid pentru a fi realizat într-o seară din timpul săptămânii și cu certitudine va impresiona toți oaspeții. Oțetul balsamic va fierbe împreună cu ceapa caramelizată pentru a da naștere unui sos dulce-acrișor și catifelat pentru cotletele de porc. Bătută pentru a se frăgezi mai degrabă decât pentru a se aplatiza, carnea de porc va fi condimentată îndrăzneț cu piper negru înainte de a fi rumenită în tigaie.

Ingrediente:

  • 3 linguri de ulei vegetal;
  • 1 ceapă galbenă, tăiată în felii subÈ›iri;
  • 4 cotlete de porc cu os;
  • 2 linguriÈ›e de sare mare;
  • 1 ¼ linguriță de piper negru;
  • ¼ ceaÈ™că de făină;
  • â…“ cană de apă;
  • 2 linguri de oÈ›et de vin roÈ™u;
  • 3 linguri de miere;
  • 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat mărunt;
  • ¼ linguriță de piper roÈ™u zdrobit;
  • ½ ceaÈ™că de oÈ›et balsamic;
  • 3 linguri de friÈ™că groasă;
  • 2 linguri de unt nesărat;
  • Cartofi copÈ›i cu rozmarin.

Preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Se încălzește 1 lingură de ulei într-o tigaie cu un diametru de 30 cm foc mediu. Se adaugă ceapa; se gătește, amestecând ocazional, până când se înmoaie și devine translucidă; aproximativ 3 minute. Se reduce focul la mediu-mic; se gătește, amestecând ocazional, până când ceapa începe să se caramelizeze, nuanța ei ajungând până la un maro-auriu intens; aproximativ 5 minute. Dacă ceapa începe să se lipească de tigaie sau se rumenește prea repede, poți adăuga un strop de apă în tigaie, după cum este necesar.

În timp ce ceapa se gătește, lucrând cu câte un cotlet de porc odată, pune câte un cotlet într-o pungă mare de plastic resigilabilă pentru congelare. Folosind un ciocan pentru șnițele, bate ușor cotletele pentru a le frăgezi. Se lasă deoparte.

Se dă tigaia cu ceapa caramelizată de pe foc; se transferă ceapa într-un castron mediu. Se curăță tigaia. Se presară cotletele uniform cu 1 1/2 linguriță de sare și 1 linguriță de piper negru. Se presară uniform cu făină pe ambele părți și se scutură de exces. Se adaugă 1 lingură de ulei în tigaie și se încălzesc la foc mediu-mare până când devine strălucitor. Se adaugă 2 cotlete în tigaie; se gătesc până când se rumenesc și un termometru de carne introdus în cea mai groasă porțiune a cărnii înregistrează 58°C; 3 până la 4 minute pe fiecare parte. Cu ajutorul cleștilor, transferă cotletele pe un grătar așezat în interiorul unei tăvi de copt cu margini și pune-le în cuptorul preîncălzit pentru a le menține calde. Se repetă procesul de gătire cu restul de 1 lingură de ulei și 2 cotlete.

Fără a șterge tigaia, pune din nou ceapa caramelizată în tigaie. Adaugă 1/3 ceașcă de apă și oțetul de vin roșu; se gătește la foc mediu-mare, răzuind fundul tigăii, pentru a desprinde bucățile rumenite. Se încorporează mierea, rozmarinul, piperul roșu zdrobit și restul de 1/2 linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper negru; se gătesc toate, amestecând din când în când, până când sosul se îngroașă și își reduce volumul la aproximativ jumătate; 2 până la 3 minute. Se adaugă oțetul balsamic și se aduce la punctul de fierbere, pe foc mediu-mare. Se reduce focul la mediu și se gătește în continuare, amestecând din când în când, până când volumul scade ușor, aproximativ 1 minut. Se îndepărtează de pe foc; se amestecă cu smântână. Se adaugă untul, câte o lingură pe rând, rotindu-l în tigaie și mixând amestecul până când untul este topit și sosul s-a îngroșat ușor.

Se asezonează sosul cu sare suplimentară și piper negru după gust. Se împart cotletele în mod egal în 4 farfurii; se toarnă sosul balsamic în mod egal peste cotlete. Se servește alături de legume cu frunze verzi gătite și cartofi cu rozmarin la cuptor (care pot fi gătiți în același timp cu carnea).

În concluzie, friptura de porc la cuptor este o alegere excelentă pentru o cină delicioasă. Alegerea ingredientelor de calitate, a temperaturii potrivite și a timpului de gătire adecvat sunt esențiale pentru a obține o friptură perfectă, suculentă și aromată. În plus, poți experimenta cu diferite arome și condimente pentru a obține un gust unic și savuros. Așadar, dacă dorești să impresionezi familia sau musafirii cu o friptură de porc la cuptor delicioasă, nu ezita să încerci aceste rețete delicioase.

Sursa foto: Freepik.com