250 ml lapte
125 g făină cernută
Un praf de sare
Coaja de la o lămâie bio rasă
O linguriță de esență de vanilie
4 gălbenușuri
Un praf de praf de copt
30 g stafide (hidratate in coniac, dacă e)
75 g unt
4 albușuri
50 g zahăr
O tigaie cu coadă metalică (rezistentă la cuptor)
Cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius.
Laptele, făina, gălbenușurile, esența de vanilie, coaja de lămîie, praful de copt și sarea se amestecă bine. Separat albușurile și zahărul se bat spumă. Albușurile se integrează delicat în compoziția de gălbenușuri.
Se topește jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie rezistentă la cuptor. Se toarnă compoziția, se presară cu stafide și se gătește ca o clătită, până când se rumenește partea de jos a lucrării. Se acoperă tigaia cu o farfurie, se întoarce clătita, se trimite în cuptor și se lasă pînă se rumenește și se înalță, cât de cât. Cam 15 minute. Se scoate din cuptor, se taie în bucăți cam cât un dumicat generos, se amestecă bine cu restul de unt și se mai lasă câteva minute la cuptor.
La final, se pune în boluri, se toarnă compoziție de mere deasupra. Merge și niște înghețată. Așa ajungi să te simți ca sultanul împăraților.
1 kg mere curățate de coajă și cotor, tăiate cubulețe sau cuburi 😊
75 g zahăr
150 g unt
O linguriță esență vanilie
Sucul de la o lămăie
O lingură coniac (opțional)
150 g unt
Merele se amestecă fără violență cu zahărul și sucul de lămăie. Se pun în tigaia cu untul deja topit și se gătesc cât să devină aurii și lucioase. Se sting cu coniac și esență de vanilie. Se lasă la răcit sau se toarnă fierbinți direct peste clătita împăratului.
👉 Verifică retea si pe retelele noastre sociale!